Relatiegeschenken en de Belastingdienst

Relatiegeschenken en de Belastingdienst

Dus je bent op zoek naar informatie over relatiegeschenken en hoe dat nu precies zit met de Belastingdienst? Goed nieuws, in dit blog nemen we je mee in de wereld van btw-regels met betrekking tot relatiegeschenken. Want laten we eerlijk zijn, het is super om je relaties te onderhouden met een tof cadeau, maar het zou nog mooier zijn als de belastingdienst een beetje meewerkt, toch? 

Eerst even wat duidelijkheid: wat zien we eigenlijk als een relatiegeschenk? Nou, dat zijn de cadeautjes die je geeft aan je bestaande klanten of leveranciers om de banden warm te houden. Let op: dit gaat dus niet over presentjes voor je eigen team of die leuke goodies voor potentiële nieuwe klanten. 

Nu naar de kern: wanneer zijn relatiegeschenken aftrekbaar? Simpel gezegd, als de ontvanger het geschenk zelf had gekocht, en die aankoop was aftrekbaar geweest, dan mag jij het als een aftrekbare kostenpost opvoeren. Zo niet, dan heb je pech. 

Maar, er is een lichtpuntje! Als je per persoon per jaar niet meer dan €227,- uitgeeft, dan kun je de btw wél aftrekken. Dit geldt zelfs voor geschenken aan particulieren of iemand die geen btw-ondernemer is. Laten we de btw-regels voor relatiegeschenken even kort samenvatten: 

  • Zijn de totale kosten per persoon per jaar niet hoger dan €227,-? Dan kun je de btw aftrekken, ook als de ontvanger geen btw zou mogen aftrekken als deze het zelf had gekocht. 
  • Zijn de totale kosten per persoon per jaar hoger dan €227? Check dan even of het geschenk voor de ontvanger ook als zakelijke kosten wordt gezien. Als het voor hen aftrekbaar zou zijn, dan is het voor jou ook aftrekbaar. 

Welke geschenken kies jij?

Dit zijn de basics, maar soms zijn er uitzonderingen of aanvullende eisen. Als je twijfelt, schakel dan even de hulp in van de Belastingdienst. En heb je nog vragen, of wil je gewoon weten welk relatiegeschenk echt past bij jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op of bezoek ons promotielabel Pennendrukkerij.nl.