Wat is sublimeren?

Wat is sublimeren?

Sublimeren is een proces waarbij een stof rechtstreeks van de vaste toestand naar de gasvormige toestand gaat zonder eerst vloeibaar te worden. Dit proces wordt vaak gebruikt in de context van sublimatieprinten, een druktechniek die wordt toegepast om kleurrijke en duurzame afbeeldingen te creëren op materialen zoals textiel, keramiek, metaal en plastic.

Bij sublimatieprinten wordt speciale sublimatie-inkt gebruikt, die in een patroon op sublimatiepapier wordt aangebracht. Dit sublimatiepapier wordt vervolgens in contact gebracht met het te bedrukken materiaal, meestal met behulp van een hittepers. Onder invloed van hitte en druk verandert de sublimatie-inkt van een vaste toestand rechtstreeks in een gas (sublimeren) en dringt het diep door in de poriën van het materiaal.

Het sublimatieproces heeft enkele belangrijke voordelen. Allereerst biedt het duurzame, levendige en hoogwaardige afdrukken die bestand zijn tegen vervaging en slijtage, omdat de inkt diep in het materiaal is doorgedrongen. Ten tweede is het mogelijk om complexe en gedetailleerde ontwerpen met subtiele overgangen en gradaties in kleur te produceren. Ten derde is sublimatieprinten milieuvriendelijker dan sommige andere drukmethoden, omdat er geen chemische oplosmiddelen of water nodig zijn.

Sublimatieprinten wordt vaak gebruikt voor het maken van gepersonaliseerde producten zoals sportkleding, mokken, telefoonhoesjes, vlaggen en promotionele artikelen. Het is ook populair in de textielindustrie voor het bedrukken van stoffen met kleurrijke ontwerpen.

In de wereld van sublimeren zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Het proces blijft evolueren met nieuwe materialen en toepassingen die constant opduiken. Het vermogen om levendige, duurzame afbeeldingen te creëren op diverse substraten maakt sublimatie een krachtige en veelzijdige druktechnologie.

De voordelen

Sublimatie is een druktechniek die wordt gebruikt om kleurrijke en duurzame afdrukken te maken op speciaal gecoate materialen, zoals polyesterstoffen en keramiek. In de ogen van onze bedrukkingsspecialisten zijn dit de 10 belangrijkste voordelen van sublimeren:

 1. Hoge afdrukkwaliteit: Sublimatie levert afdrukken met een uitstekende kleurverzadiging, scherpe details en heldere kleuren.
 2. Duurzaamheid: Sublimatie-afdrukken zijn duurzaam en bestand tegen vervaging, krassen en slijtage, zelfs na herhaaldelijk wassen of gebruik.
 3. Volledige bedrukking: Sublimatie biedt de mogelijkheid om over het hele oppervlak van een item te printen, zonder beperkingen in ontwerp.
 4. Geschikt voor textiel: Het is ideaal voor het bedrukken van polyesterstoffen, waardoor het populair is voor sportkleding, beddengoed, dekens en vlaggen.
 5. Geen textuur: Sublimatie-inkten worden in de stof geabsorbeerd, waardoor er geen textuur of reliëf op het oppervlak achterblijft.
 6. Snelle productietijd: Sublimatie is een snel proces, omdat er geen droogtijd nodig is en de inkt onmiddellijk opgenomen wordt door het materiaal.
 7. Kleurvastheid: Sublimatie-inkten behouden hun kleurkwaliteit en helderheid langdurig, zelfs na blootstelling aan zonlicht.
 8. Milieuvriendelijk: Sublimatie-inkten bevatten meestal geen schadelijke chemicaliën en resulteren niet in afvalwater of luchtvervuiling.
 9. Lage minimum bestelhoeveelheid: Het is kosteneffectief om kleine hoeveelheden te produceren, waardoor sublimatie geschikt is voor maatwerk en prototyping.
 10. Veel toepassingen: Sublimatie kan worden gebruikt om producten te maken zoals kleding, mokken, telefoonhoesjes, vlaggen, promotionele artikelen en meer.

Kortom, sublimatie is een veelzijdige druktechniek die uitblinkt in het creëren van duurzame en kleurrijke afdrukken op een verscheidenheid aan materialen. Het biedt een reeks voordelen, waaronder een hoge afdrukkwaliteit, duurzaamheid en veelzijdigheid in toepassingen.

Aanvraagformulier sublimeren

 1. ✅ Meer dan 30 jaar ervaring
 2. ✅ Al duizenden tevreden klanten
 3. ✅ Gemiddelde beoordeling: 8+
 4. ✅ Lid van Promotional Products Professionals

Met meer dan drie decennia aan ervaring, hebben we – in binnen- en buitenland – een sterke reputatie opgebouwd voor klantgerichte service, kwaliteit en vakmanschap. We staan bekend om onze brede selectie aan textielbedrukkingdiensten, variërend van sublimatie tot graveren en zeefdruk. We bedrukken diverse soorten textiel, waaronder T-shirts, poloshirts, truien, werkkleding, sportkleding en evenementenkleding. Naast textiel bedrukken we ook diverse kantoorartikelen als pennen en mokken. Onze bedrukkingen zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. Wil je mokken of andere kantoorartikelen laten sublimeren? Vul dan geheel vrijblijvend het formulier hieronder in of neem contact met ons op, we helpen je graag.