Wat is UV printen?

Wat is UV-printen?

UV-printen, ook bekend als UV-inkjetprinten, is een geavanceerde druktechniek die gebruikmaakt van ultraviolette (UV) lichtbronnen om inkt onmiddellijk te laten uitharden op diverse oppervlakken. Deze methode wordt steeds populairder in de grafische industrie en diverse andere sectoren vanwege de voordelen die het biedt.

Bij UV-printen wordt speciale UV-inkt gebruikt die gevoelig is voor UV-licht. Deze inkt wordt op het te bedrukken oppervlak aangebracht door een inkjetprinter. Zodra de inkt uit de printkop komt en in contact komt met het oppervlak, begint het UV-lichtproces. Krachtige UV-lampen die zich meestal boven of langs de printcarriage bevinden, bestralen onmiddellijk de inkt.

Wat UV-printen onderscheidt van traditionele druktechnieken is de snelle uitharding van de inkt. De inkt verandert vrijwel onmiddellijk van vloeibaar naar een solide toestand. Hierdoor is afdrukken op verschillende materialen zoals papier, karton, plastic, glas, hout, metaal en zelfs textiel mogelijk. Dit maakt het ideaal voor het creëren van gepersonaliseerde borden, labels, verpakkingen, displays, en meer.

UV-printen biedt tal van voordelen, waaronder levendige kleuren, scherpe details, snelle productie, duurzaamheid van de afdrukken, en de mogelijkheid om op moeilijke materialen te printen. Bovendien is er geen droogtijd nodig, wat de productiviteit verhoogt.

Deze technologie wordt veel gebruikt in reclame, signmaking, interieurdecoratie, etikettering, en industriële toepassingen. Het heeft de manier waarop bedrijven en ontwerpers afdrukken getransformeerd, waardoor creatieve vrijheid en efficiëntie worden vergroot, terwijl tegelijkertijd de ecologische voetafdruk wordt verkleind omdat er minder oplosmiddelen nodig zijn. Kortom, UV-printen heeft de drukindustrie naar nieuwe hoogten gebracht met zijn veelzijdigheid en efficiëntie.

De voordelen

UV-printen is een moderne druktechniek die gebruikmaakt van ultraviolette (UV) lichttechnologie om inkten direct op diverse materialen te drogen en te hechten. In de ogen van onze bedrukkingsspecialisten zijn dit de 10 belangrijkste voordelen van UV-printen:

 1. Snelle droogtijd: UV-inkten drogen onmiddellijk bij blootstelling aan UV-licht, waardoor er geen droogtijd nodig is. Dit versnelt het drukproces aanzienlijk.
 2. Veelzijdigheid van materialen: UV-printen kan worden toegepast op verschillende materialen, zoals papier, karton, kunststof, glas, metaal, hout en zelfs textiel.
 3. Hoge resolutie en scherpte: UV-printers bieden uitstekende afdrukkwaliteit, met scherpe details, levendige kleuren en nauwkeurige kleurovergangen.
 4. Milieuvriendelijk: UV-inkten bevatten doorgaans geen vluchtige organische stoffen (VOS) en produceren geen schadelijke dampen, wat gunstig is voor het milieu en de gezondheid van werknemers.
 5. Duurzaamheid: UV-inkten zijn bestand tegen slijtage, vervaging en water, waardoor ze geschikt zijn voor binnen- en buitentoepassingen.
 6. Witte inkt en speciale effecten: UV-printers kunnen witte inkt gebruiken voor het bedrukken van transparante materialen en het creëren van speciale effecten zoals reliëf en textuur.
 7. Direct-to-substrate printing: UV-printers kunnen direct op het oppervlak van materialen afdrukken zonder de noodzaak van extra lagen, waardoor het proces efficiënter wordt.
 8. Korte productietijd: De snelle droogtijd en de mogelijkheid om direct op materialen te printen, resulteren in een kortere productietijd en hogere productiviteit.
 9. Personalisatie: UV-printers maken het gemakkelijk om gepersonaliseerde items te produceren, zoals gepersonaliseerde verpakkingen, geschenken en promotiemateriaal.
 10. Lange levensduur: UV-inkten behouden hun kleur en kwaliteit langdurig, wat zorgt voor langdurige, duurzame afdrukken.

UV-printen is een veelzijdige en efficiënte druktechniek die veel wordt gebruikt, van reclamemateriaal en signage tot kunstwerken en industriële producten. Het biedt tal van voordelen die het aantrekkelijk maken voor zowel kleine als grote productieomgevingen.

Aanvraagformulier UV-printen

 1. ✅ Meer dan 30 jaar ervaring
 2. ✅ Al duizenden tevreden klanten
 3. ✅ Gemiddelde beoordeling: 8+
 4. ✅ Lid van Promotional Products Professionals

Met meer dan drie decennia aan ervaring, hebben we – in binnen- en buitenland – een sterke reputatie opgebouwd voor vakmanschap, kwaliteit en klantgerichte service. We staan bekend om ons ruime aanbod aan textielbedrukkingdiensten, variërend van UV-printen tot borduren en transferdruk. We bedrukken diverse soorten textiel, waaronder T-shirts, polo’s, sweaters, werkkleding, sportkleding en outdoor kleding. Naast textiel bedrukken we ook kantoorartikelen en relatiegeschenken. Onze bedrukkingen zijn van premium kwaliteit en gaan lang mee. Ben je op zoek naar promotionele producten die voorzien zijn van een UV-print? Vul dan geheel vrijblijvend het formulier hieronder in of neem contact met ons op.