Wat is zeefdruk?

Wat is zeefdruk?

Zeefdruk is een veelgebruikte druktechniek die wordt gebruikt om afbeeldingen, ontwerpen of patronen op verschillende oppervlakken te reproduceren, zoals textiel, papier, kunststof, glas, metaal en hout. Deze methode maakt gebruik van een fijne geweven zeef, meestal van zijde, polyester of nylon, waarop een stencil of sjabloon van het gewenste ontwerp is aangebracht.

Het proces begint met het maken van het stencil, dat het negatieve van het gewenste ontwerp bevat. Dit stencil wordt op de zeef geplaatst, en de zeef wordt boven het te bedrukken oppervlak geplaatst. Vervolgens wordt inkt op de bovenkant van de zeef aangebracht.

Met behulp van een rakel wordt de inkt over de zeef uitgespreid, waarbij de inkt alleen door de open gebieden van het stencil op het onderliggende oppervlak wordt gedrukt. De zeef fungeert als een soort sjabloon en blokkeert de inkt op alle andere plaatsen.

Het resultaat is een nauwkeurige reproductie van het ontwerp op het gekozen oppervlak. Zeefdruk staat bekend om zijn vermogen om levendige, duurzame afdrukken te produceren met een hoge kleurechtheid. Daarbij biedt de techniek de mogelijkheid om complexe ontwerpen met meerdere kleurlagen te maken.

Deze druktechniek wordt veel gebruikt in de textielindustrie voor het bedrukken van kleding, tassen en accessoires. Het wordt ook gebruikt voor het maken van posters, stickers, bedrijfslogo’s, bewegwijzering en meer. Bovendien is zeefdruk geschikt voor zowel massaproductie als kleinere, op maat gemaakte projecten.

Hoewel zeefdruk een effectieve en veelzijdige drukmethode is, vereist het wel gespecialiseerde apparatuur en expertise. Het is een arbeidsintensief proces dat handmatige inspanning vereist. Maar de uiteindelijke afdrukken zijn van hoge kwaliteit waardoor zeefdruk een blijvende en veelgebruikte druktechniek is in verschillende industrieën.

De voordelen

Zeefdruk is een populaire druktechniek die wordt gebruikt voor het bedrukken van diverse materialen, zoals textiel, papier, kunststof en meer. In de ogen van onze textielspecialisten zijn dit de 10 belangrijkste voordelen van zeefdruk:

 1. Duurzaamheid: Zeefdrukontwerpen zijn zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor de afdruk lang meegaat, zelfs na herhaaldelijk wassen of gebruik.
 2. Hoge kleurdekking: Zeefdruk biedt uitstekende kleurdekking, zelfs op donkere of gekleurde stoffen, waardoor levendige en opvallende ontwerpen mogelijk zijn.
 3. Grote afdrukgrootte: Zeefdruk is geschikt voor grote afdrukformaten, waardoor het ideaal is voor het maken van posters, banners, kledingontwerpen en meer.
 4. Veelzijdigheid: Het kan worden toegepast op verschillende materialen, zoals katoen, polyester, papier, hout, metaal en kunststof.
 5. Afdrukken op oneffen oppervlakken: Zeefdruk kan worden gebruikt om te drukken op ruwe, oneffen of gebogen oppervlakken, waardoor het geschikt is voor diverse producten.
 6. Precisie: Zeefdruk biedt een hoge precisie bij het overbrengen van ontwerpen, wat belangrijk is voor gedetailleerde grafische afbeeldingen en tekst.
 7. Kleurechtheid: De gebruikte inkten in zeefdruk zijn meestal kleurecht en behouden hun helderheid langdurig.
 8. Grote oplagen: Zeefdruk is kosteneffectief bij grote oplagen, waardoor het een populaire keuze is voor het produceren van merchandising en promotionele producten.
 9. Creatieve mogelijkheden: Het stelt ontwerpers in staat om creatief te zijn met speciale inkten, kleurovergangen en speciale effecten zoals metallics en glow-in-the-dark inkten.
 10. Geschikt voor industrieel gebruik: Zeefdruk wordt ook gebruikt in de industrie voor het bedrukken van producten zoals borden, labels, bedieningspanelen en elektronische componenten.

Kortom, zeefdruk heeft veel voordelen, waaronder duurzaamheid, veelzijdigheid en de mogelijkheid om grootschalige, kleurrijke ontwerpen te realiseren. Hierdoor is het een belangrijke druktechniek in de textielindustrie.

Aanvraagformulier zeefdruk

 1. ✅ Meer dan 30 jaar ervaring
 2. ✅ Al duizenden tevreden klanten
 3. ✅ Gemiddelde beoordeling: 8+
 4. ✅ Lid van Promotional Products Professionals

Met meer dan drie decennia aan ervaring, hebben we – in binnen- en buitenland – een sterke reputatie opgebouwd voor kwaliteit, vakmanschap en klantgerichte service. We staan bekend om ons brede aanbod aan textielbedrukkingdiensten, variërend van zeefdruk tot borduren en UV-printen. We bedrukken diverse soorten textiel, waaronder T-shirts, polo’s, hoodies, bedrijfskleding, sportkleding en beurskleding. Naast textiel bedrukken we ook diverse relatiegeschenken en kantoorartikelen. Onze bedrukkingen zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. Wil je hoodies of ander textiel laten zeefdrukken? Vul dan vrijblijvend het formulier hieronder in of neem contact met ons op.