Wat is graveren?

Wat is graveren?

Graveren is een ambachtelijke en technische methode om permanente markeringen of decoratieve ontwerpen in verschillende materialen te creëren door middel van het verwijderen van materiaal met behulp van gereedschappen of machines. Deze techniek wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals kunst, sieraden, industriële markeringen en personalisatie van bijvoorbeeld premium pennen.

Traditioneel werd graveren met de hand gedaan met behulp van gereedschappen zoals burijnen of gutsen, waarbij de graveur voorzichtig materiaal weghaalde om het gewenste ontwerp of de gewenste tekst te creëren. Dit vereiste vakmanschap en precisie.

Tegenwoordig wordt machinaal graveren steeds gebruikelijker. Bij Brezo bv maken we gebruik van geavanceerde computerprogramma’s om nauwkeurige en complexe ontwerpen te maken om vervolgens onze graveermachines het ontwerp met precisie in het materiaal te laten snijden. Deze machines kunnen graveringen aanbrengen op diverse materialen, waaronder metaal, hout, glas en plastic.

De techniek heeft tal van toepassingen. In de industrie wordt het gebruikt voor het markeren van serienummers, barcodes en logo’s op metalen en kunststof onderdelen. In de sieradenindustrie wordt het gebruikt om prachtige gravures op ringen, hangers en horloges te maken. Kunstenaars gebruiken het als een vorm van expressie, waarbij ze ingewikkelde ontwerpen creëren.

Graveren is ook populair voor het personaliseren van cadeaus, zoals gegraveerde pennen, naamplaatjes, gedenktekens en meer. Het biedt duurzame markeringen die bestand zijn tegen slijtage en vervaging.

Kortom, graveren is een veelzijdige techniek die de mogelijkheid biedt om permanente markeringen en decoratieve ontwerpen in verschillende materialen te maken, variërend van functionele industriële toepassingen tot prachtige kunstwerken en gepersonaliseerde geschenken.

De voordelen

Graveren is een druktechniek die voornamelijk wordt gebruikt voor het aanbrengen van permanente, gedetailleerde ontwerpen op diverse materialen. In de ogen van onze bedrukkingsspecialisten zijn dit de 10 belangrijkste voordelen van graveren:

 1. Duurzaamheid: Gegraveerde ontwerpen zijn zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, omdat het ontwerp direct in het materiaal wordt gekerfd.
 2. Permanente markering: Graveren resulteert in permanente markeringen die niet slijten of vervagen na verloop van tijd.
 3. Hoge precisie: Graveren maakt uiterst gedetailleerde en nauwkeurige ontwerpen mogelijk, inclusief fijne lijnen, kleine lettertypen en complexe patronen.
 4. Verscheidenheid aan materialen: de techniek kan worden toegepast op verschillende materialen, waaronder metaal, hout, glas, kunststof, leer en meer.
 5. Unieke uitstraling: Gegraveerde ontwerpen hebben een unieke en verfijnde uitstraling, die luxe en stijl kan toevoegen aan verschillende producten.
 6. Bestand tegen weersinvloeden: Gegraveerde materialen zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.
 7. Identificatie en personalisatie: Graveren is ideaal voor het markeren van persoonlijke items, zoals premium pennen, sleutels en geschenken, en voor het identificeren van eigendommen.
 8. Veelzijdigheid: Graveren kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals naamplaatjes, naamborden, trofeeën, juwelen, schakelpanelen en nog veel meer.
 9. Branding en promotie: Bedrijven kunnen graveren gebruiken om hun logo’s, merknamen en berichten te graveren op relatiegeschenken, awards en promotiemateriaal.
 10. Lage onderhoudsvereisten: Gegraveerde markeringen vereisen over het algemeen weinig tot geen onderhoud, wat resulteert in een langdurige, onderhoudsvrije bedrukking.

Graveren is dus een veelzijdige en duurzame druktechniek die wordt gewaardeerd vanwege zijn precisie, duurzaamheid en de mogelijkheid om unieke, permanente markeringen te creëren op verschillende materialen.

Aanvraagformulier graveren

 1. ✅ Meer dan 30 jaar ervaring
 2. ✅ Al duizenden tevreden klanten
 3. ✅ Gemiddelde beoordeling: 8+
 4. ✅ Lid van Promotional Products Professionals

Met meer dan drie decennia aan ervaring, hebben we – in binnen- en buitenland – een sterke reputatie opgebouwd voor kwaliteit, vakmanschap en klantgerichte service. We staan bekend om ons brede aanbod aan textielbedrukkingdiensten, variërend van graveren tot zeefdruk en sublimatie. We bedrukken diverse soorten textiel, waaronder T-shirts, polo’s, hoodies, werkkleding, sportkleding en promotionele kleding. Naast textiel bedrukken we ook diverse kantoorartikelen en relatiegeschenken. Onze bedrukkingen zijn van topkwaliteit en gaan lang mee. Wil je premium pennen of andere relatiegeschenken laten voorzien van een gravering? Vul dan geheel vrijblijvend het formulier hieronder in of neem contact met ons op, we helpen je graag!