Wegwerpplastic verboden, wat nu?
Sinds 1 januari 2024 is het een stuk groener in de wereld van wegwerpplastic. De overheid zet namelijk in op herbruikbare bekers en bakjes. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze stap gezet met de nieuwe SUP-wetgeving om de hoeveelheid plastic zwerfafval terug te dringen. Maar wat betekent dit nu voor jou en je organisatie?
De veranderingen
Single use plastic, je weet wel, die wegwerpbekers en -bakjes die overal opduiken, zijn een grote boosdoener als het gaat om zwerfafval. Om deze stroom van plastic afval in te dammen, komt de overheid met de zogeheten SUP-wetgeving. Sinds 1 januari 2024 is het simpel: als je op locatie iets eet of drinkt, dan is het herbruikbaar servies dat de klok slaat. Dit geldt niet alleen voor de horeca, maar ook voor kantoren, bedrijfskantines, scholen, clubs, evenementen en ga zo maar door.
En let op, al sinds 1 juli 2023 moet je als ondernemer extra kosten rekenen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic voor de lekkere trek onderweg. Denk aan je bakje patat of die cappuccino to go. Deze regel geldt bovenop wat hierboven staat beschreven.
Wat betekent het voor jou?
Hieronder vind je een handig overzicht van wat de nieuwe regels in de praktijk betekenen. Voor kantoren, bedrijven en instellingen geldt dat sinds de start van 2024 plastic wegwerpbekers en -bakjes verboden zijn. Wat je nog wel mag doen:
- Bied herbruikbare alternatieven aan, zoals afwasbare mokken;
- Laat medewerkers hun eigen (bedrukte) drinkfles meenemen.
Voor de detailhandel is het sinds juli 2023 al verplicht om een toeslag te vragen voor voorverpakte eenpersoonsmaaltijden. Bied je ter plekke iets te eten of drinken aan? Dan kun je geen gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes meer geven. Een herbruikbaar alternatief aanbieden is dan de norm.
In de horeca werkt het zo, voor klanten die bij jou op locatie eten of drinken, is het sinds de start van 2024 niet meer toegestaan om plastic wegwerpbekers en -bakjes te gebruiken. Haalt iemand iets af of bezorg je? Dan reken je een extra bedrag voor die wegwerpverpakkingen.
Bij evenementen is het iets ingewikkelder. Hier onderscheiden we open en gesloten evenementen. Open evenementen zijn toegankelijk zonder omheining, denk aan markten of Koningsdag. Gesloten evenementen zijn afgebakend of vinden binnen plaats, zoals festivals of sportevents. Open evenementen: sinds juli 2023 betalen bezoekers extra voor plastic wegwerpbekers en -bakjes. Ook moet je een herbruikbaar alternatief aanbieden of zelf meegebrachte bekers toestaan. Gesloten evenementen: sinds januari 2024 geen plastic wegwerpbekers en -bakjes meer.
En tot slot, sportclubs en verenigingen. Ook hier is het sinds de start van 2024 einde verhaal voor plastic wegwerpbekers en -bakjes. Maar je kunt wel:
- Herbruikbare alternatieven aanbieden;
- Leden hun eigen drinkgerei laten meenemen.
Wil je meer informatie over het verbod op wegwerpplastic? Bekijk dan deze pagina van de Rijksoverheid.
Pas je aan en boost je merk
Wat je precies moet veranderen, hangt natuurlijk af van je situatie. Eén ding is zeker: single use plastic is verleden tijd en je moet op zoek naar alternatieven. In je kantine, wachtruimte of horecagelegenheid kies je voor herbruikbaar servies. Bij een sportclub kun je bijvoorbeeld denken aan een gepersonaliseerde drinkfles voor alle leden. Wat je aanpassingen ook zijn, zorg dat ze helder zijn voor je klanten, gasten of medewerkers. Informeer hen over de nieuwe regels en communiceer wat er voor hen verandert. Een vriendelijk bordje of een poster kan al wonderen doen.
Ben je nog op zoek naar herbruikbare alternatieven? Bekijk dan het aanbod van mokken en drinkflessen bij ons label: Pennendrukkerij.nl of vraag een vrijblijvende offerte aan.