certificaten

Certificaten

Certificaten zijn cruciaal in de kledingindustrie, omdat ze aantonen dat een product of fabrikant voldoet aan specifieke normen en richtlijnen. Deze normen hebben betrekking op verschillende aspecten van productie en distributie. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende productcertificaten die je kunt tegenkomen in een van onze webshops. Als je nog vragen hebt of meer informatie wilt, neem dan gerust contact met ons op!

BSCI

certificaten

Het Business Social Compliance Initiative is een internationaal initiatief van bedrijven die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden in de textielproductieketen. BSCI biedt bedrijven een gemeenschappelijke gedragscode en stappenplan om arbeidsomstandigheden en werknemersrechten te verbeteren. Deze omvatten het bevorderen van eerlijke lonen, het verminderen van werkdruk, het uitbannen van kinderarbeid en het beperken van milieurisico’s. Het controleproces omvat onafhankelijke audits om te beoordelen of aan deze normen wordt voldaan.

Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Hun doel is ervoor te zorgen dat textielproductie plaatsvindt volgens fundamentele arbeidsnormen. Het Fair Wear keurmerk is gebaseerd op acht internationale arbeidsnormen, vastgelegd in de Code of Labour Practices. Deze normen omvatten onder andere geen gedwongen arbeid, geen kinderarbeid, vrijheid van vereniging, geen discriminatie, redelijke werktijden, een leefbaar loon, veilige werkomstandigheden en milieubescherming. Het keurmerk stelt bedrijven in staat te laten zien dat hun productieketen voldoet aan de hoogste normen voor arbeidsomstandigheden en dat ze zich inzetten voor voortdurende verbetering.

fair wear

GOTS

certificaten

Het GOTS-kledingcertificaat, ofwel de Global Organic Textile Standard, behoort tot een van de bekendste textielnormen. Het wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan strenge criteria voor duurzame productie en verwerking van biologische vezels. Dit certificeringsproces omvat de gehele textielproductieketen, van de oogst van biologische vezels tot aan de verwerking en distributie van het eindproduct. De normen omvatten milieuaspecten zoals het minimaliseren van afval en waterverbruik, evenals sociale criteria zoals het verbod op dwang- en kinderarbeid en de garantie van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Het GOTS-certificaat biedt consumenten de zekerheid dat het product gemaakt is van biologische vezels en dat de gehele productieketen duurzaam is, met respect voor mens en milieu.

Oeko-Tex

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textielproducten. Het certificaat wordt toegekend aan producten die zijn getest op schadelijke stoffen en veilig zijn bevonden voor gebruik. Het certificeringsproces omvat een uitgebreide reeks tests op alle componenten van het textielproduct. Meer dan 100 parameters, waaronder stoffen die potentieel schadelijk zijn voor de gezondheid, worden gecontroleerd. De geteste producten moeten voldoen aan strenge normen voor het gehalte van deze schadelijke stoffen. Het certificaat kent vier verschillende niveaus:

  • Niveau 1: Direct huidcontact, zoals: ondergoed, babykleding en beddengoed.
  • Niveau 2: Huidcontact, zoals: T-shirts, overhemden en sokken.
  • Niveau 3: Beperkt huidcontact, zoals: jassen, broeken en jurken.
  • Niveau 4: Decoratieve doeleinden, zoals: gordijnen en meubelbekleding.
oeko-tex

PETA

vegan

Het PETA-Approved Vegan label wordt toegekend aan merken die voldoen aan specifieke criteria voor dierenwelzijn en milieubewustzijn. Het wordt uitgereikt door de dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Dit label garandeert dat er geen enkel dierlijk ingrediënt in het product zit, inclusief materialen zoals stoffen, voering, decoraties en zelfs de lijm. Daarnaast vereist het label dat het kledingmerk of de producent milieubewust en ethisch verantwoord opereert, bijvoorbeeld door afval te minimaliseren en gerecyclede materialen te maximaliseren. Met het PETA-Approved Vegan label kunnen consumenten er zeker van zijn dat de kleding vrij is van dierenleed en bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Organic

Merken die biomaterialen in hun productieproces gebruiken, ontvangen het label Organic. Dit label wordt uitgereikt door verschillende organisaties, waaronder GOTS en OCS. Om dit kledingcertificaat te verkrijgen, moeten alle materialen afkomstig zijn van biologische landbouw. Dit betekent dat vezels alleen mogen komen van planten die geteeld zijn zonder synthetische pesticiden, herbiciden of kunstmest. Daarnaast moeten de productieprocessen voldoen aan strenge milieunormen, zoals het minimaliseren van afval en het gebruik van energiezuinige methoden. Het Organic label biedt consumenten de zekerheid dat de kleding afkomstig is van duurzame en verantwoorde bronnen, met aandacht voor mens en milieu.

certificaten

Sedex

sedex

Het Sedex-kledingcertificaat is bedoeld voor bedrijven in de kledingindustrie om te zorgen dat zij voldoen aan sociale en ethische normen. Het Sedex-ledenplatform biedt bedrijven de mogelijkheid om informatie over hun toeleveringsketens te delen en audits uit te laten voeren. Het certificaat omvat verschillende aspecten, waaronder arbeidsnormen, milieunormen en bedrijfsbeheer. Het auditproces wordt uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij die de toeleveringsketen van een bedrijf beoordeelt. Het is een belangrijk instrument voor bedrijven in de kledingindustrie die hun verantwoordelijkheid willen aantonen en zich houden aan de hoogste normen.

Fair Labor

De Fair Labor Association (FLA) is een internationale non-profitorganisatie die zich richt op het bevorderen van ethische en duurzame arbeidsomstandigheden in de wereldwijde textieltoeleveringsketens. Hun doel is om bedrijven en universiteiten te ondersteunen bij het aanpakken van arbeidsomstandigheden. In tegenstelling tot andere instanties beoordeelt FLA bedrijven op hun vermogen om problemen op te lossen, in plaats van alleen op het voldoen aan minimale vereisten. FLA streeft naar transparantie door resultaten van onafhankelijke audits openbaar te maken en zet zich actief in voor de belangen van werknemers, onder meer door hen te helpen beter voor zichzelf op te komen.

certificaten

WRAP

certificaten

Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP) is een certificeringsprogramma voor fabrikanten en leveranciers in de kledingindustrie. Het programma richt zich op het bevorderen van ethische, legale en veilige arbeidspraktijken in fabrieken wereldwijd. Om het WRAP-certificaat te verkrijgen, moeten fabrikanten voldoen aan verschillende criteria, waaronder wettelijke naleving, arbeidsomstandigheden, milieubescherming en ethiek & integriteit. Dit certificaat is gebaseerd op de normen van de International Labour Organization (ILO) en biedt transparantie en zekerheid aan consumenten over de producten die ze kopen. Hoewel de criteria van WRAP minder streng zijn in vergelijking met andere organisaties die zich inzetten voor verbeterde arbeidsomstandigheden, is het certificaat nog steeds een erkenning van de betrokkenheid van fabrikanten bij het volgen van verantwoorde productiepraktijken.